Kniebandenletsel

De banden in de knie geleiden de gewrichtsbeweging en zorgen voor stabiliteit. Shockwave therapie kan helpen met herstel maar er zal voornamelijk getraind moeten worden. Er zijn in de knie vier hoofdbanden:

1. mediale banden
2. laterale banden
3. voorste kruisband
4. achterste kruisband

1) Letsel aan de mediale banden (aan binnenzijde van de knie) is naast meniscusletsel de meest voorkomende aandoening aan de knie. Letsel ontstaat door bijvoorbeeld hard in de grond schoppen, tegen een geblokkeerde bal trappen of draaien met het bovenbeen terwijl het onderbeen gefixeerd blijft aan de grond.

2) Letsel aan de laterale banden (aan de buitenzijde van de knie) komt veel minder vaak voor en gaat meestal alleen gepaard met meniscus of kruisbandletsel. Een grondig onderzoek is bij dit letsel vereist.

3) Voorste kruisband letsel komt vaak voor bij wintersporters en is een vrij ernstige aandoening. Door het scheuren van de kruisband wordt de knie zeer instabiel en dit kan de schade van de meniscus veroorzaken. Bij 10 tot 20 procent van de gevallen is een kruisbandplastiek direct nodig.In de rest van de gevallen hoeft niet meteen geopereerd te worden.

4) Achterste kruisbandletsel komt zeer weinig voor. Letsel aan de achterste kruisband ontstaat door een harde klap tegen de voorkant van de knie.Net als bij letsel aan de voorste kruisband is hierbij een zeer intensieve revalidatie nodig en soms een operatie.

Ontstaan van knieklachten

De pijn in de knie kan plotseling of geleidelijk ontstaan. Het kan komen door overbelasting bij veel herhaaldelijke bewegingen of juist bij een explosieve kracht leveren. De voetenstand kan ook bepalend zijn voor eventuele irritaties en ontsteking in de knie. Om de diagnose te ondersteunen kunnen wij van de knie een echografie maken. Hiermee kunnen wij een aantal zaken uitsluiten, waaronder een ruptuur of scheuring. Op de echo kunnen wij goed zien of het daadwerkelijk om een verrekking/scheurring en of overbelasting gaat, of dat het wellicht een ernstigere blessure is.

Shockwavetherapie bij knieklachten

Wanneer u denkt dat Shockwavetherapie voor u de juiste behandelvorm kan zijn bij uw knieklachten kunt u zich rechtstreeks aanmelden bij het Shockwave Centrum. U kunt dan telefonisch contact opnemen met de centrale receptie (tel. 0593-524059) en aangeven dat u een afspraak wilt maken bij het Shockwave Centrum. Hierbij wordt er gestart met een vraaggesprek en aansluitend echografisch onderzoek. Hieruit wordt bepaald welke therapievorm het beste past bij uw klacht.

Gratis en vrijblijvend oriënterend gesprek en advies

Wanneer u dit wenst kunt u een oriënterend gesprek aanvragen. Dit vraaggesprek duurt maximaal 15 minuten en is gratis. Aan de hand van dit gesprek kan de behandelaar bepalen of Shockwave therapie u naar alle waarschijnlijkheid kan helpen of niet. We bepalen tijdens dit gesprek ook welk behandeltraject voor u van toepassing is. Wanneer u het moeilijk vindt uw klacht onder woorden te brengen, dan kunt u dit het beste thuis op uw gemak op papier zetten.

Behandel traject 1

Wanneer uw klacht geschikt is voor radiale Shockwavetherapie en kan vallen binnen een fysiotherapeutisch behandeltraject dan kunt u terecht bij het Fysio Centrum in Beilen of Klijndijk. Uw behandeling kan dan vallen binnen een consult Fysiotherapie en wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Er zal van tevoren wel een echografisch onderzoek plaatsvinden om de juiste behandeling in te kunnen zetten.

Behandel traject 2

Wanneer er wordt gekozen voor gefocusseerde Shockwave therapie wordt er een afspraak gemaakt voor verder onderzoek bij het Shockwave Centrum, waarbij vaak ook een echografisch onderzoek zal plaatsvinden om de juiste behandeling in te kunnen zetten.

Afspraak echografisch onderzoek op verwijzing van een (huis)arts of fysiotherapeut 

U kunt ook op verwijzing van een (huis)arts of fysiotherapeut een afspraak maken voor echografisch onderzoek. Voor het maken van een afspraak kunt telefonisch contact opnemen met de centrale receptie (tel. 0593-524059). Geef hierbij aan dat u een afspraak wilt maken op verwijzing van een (huis)arts of fysiotherapeut voor een echografisch onderzoek. 

Uitkomsten echografisch onderzoek

De uitkomst van de echo wordt met u besproken en ook, na uw toestemming, door middel van een rapportage gecommuniceerd naar uw verwijzer. 

Vervolgtraject

Afhankelijk van de uitkomst van het echografisch onderzoek kan er eventueel een behandeltraject worden gestart. Het geadviseerde behandeltraject wordt in overleg met u en uw verwijzer besproken.