Pijn bij sporten en bewegen

Pijn in de bil bij sporten en bewegen is vaak het gevolg van overbelasting van de pezen die aanhechten aan het zitbeen (tuber ischi) links of rechts, in dit geval echter door te zware belasting of bv een valpartij. Normaal gesproken moet deze blessure binnen circa 6 weken grotendeels voorbij zijn. Voor diagnose is echoscopie geïndiceerd. In eerste instantie zijn relatieve rust, lichte rekkingen en eventueel taping de behandeling. Blijft de klacht langer dan 4 tot 6 weken duidelijk aanwezig dan is aanvullend gefocusseerde shockwave aan te raden.

Ontstaan van bil en zitbeen klachten

De hamstrings lopen van onderbeen en achterzijde bovenbeen naar de aanhechting op het zitbeen of (tuber ischiaticus)deze spieren/pezen  worden gebruikt bij het wandelen, hardlopen, springen en sprinten.  Vooral bij chronische overbelasting of valpartijen met onverwachte bewegingen en of vallen waarbij met direct op het zitbeen terechtkomt  kunnen klachten ontstaan.  Omdat het weefsel ter plaatse heel vezelig  is met weinig doorbloeding duurt het herstel vaak heel lang of kunnen  er chronische pijnklachten ontstaan.  Deze beschadiging van het weefsel kan precies gelokaliseerd zijn op de plek waar druk ontstaat bij zitten.

Shockwavetherapie bij bil en zitbeenklachten

Wanneer u denkt dat Shockwavetherapie voor u de juiste behandelvorm kan zijn bij uw klachten kunt u zich rechtstreeks aanmelden bij het Shockwave Centrum. U kunt dan telefonisch contact opnemen met de centrale receptie (tel. 0593-524059) en geeft aan dat u een afspraak wilt maken bij het Shockwave Centrum. Hierbij wordt er gestart met een vragengesprek en aansluitend echografisch onderzoek. Hieruit wordt bepaald welke therapievorm het beste past bij uw klacht.

Gratis en vrijblijvend oriënterend gesprek en advies

Wanneer u dit wenst kunt  u een oriënterend gesprek aanvragen. Dit vraaggesprek duurt maximaal 15 minuten en is gratis. Aan de hand van dit gesprek kan de behandelaar bepalen of Shockwave therapie u naar alle waarschijnlijkheid kan helpen of niet. We bepalen tijdens dit gesprek ook welk behandeltraject voor u van toepassing is. Wanneer u het moeilijk vindt uw klacht onder woorden te brengen, dan kunt u dit het beste thuis op uw gemak op papier zetten.

Behandel traject 1

Wanneer uw klacht geschikt is voor radiale Shockwavetherapie en kan vallen binnen een fysiotherapeutisch behandeltraject dan kunt u terecht bij het Fysio Centrum in Beilen of Klijndijk. Uw behandeling kan dan vallen binnen een consult Fysiotherapie en wordt vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Er zal van tevoren wel een echografisch onderzoek plaatsvinden om de juiste behandeling in te kunnen zetten.

Behandel traject 2

Wanneer er wordt gekozen voor gefocusseerde Shockwave therapie wordt er een afspraak gemaakt voor verder onderzoek bij het Shockwave Centrum, waarbij vaak ook een echografisch onderzoek zal plaatsvinden om de juiste behandeling in te kunnen zetten.

Afspraak echografisch onderzoek op verwijzing van een (huis)arts of fysiotherapeut 

U kunt ook op verwijzing van een (huis)arts of fysiotherapeut een afspraak maken voor echografisch onderzoek. Voor het maken van een afspraak kunt telefonisch contact opnemen met de centrale receptie (tel. 0593-524059). Geef hierbij aan dat u een afspraak wilt maken op verwijzing van een (huis)arts of fysiotherapeut voor een echografisch onderzoek. 

Uitkomsten echografisch onderzoek

De uitkomst van de echo wordt met u besproken en ook, na uw toestemming, door middel van een rapportage gecommuniceerd naar uw verwijzer. 

Vervolgtraject

Afhankelijk van de uitkomst van het echografisch onderzoek kan er eventueel een behandeltraject worden gestart. Het geadviseerde behandeltraject wordt in overleg met u en uw verwijzer besproken.