Shockwave-therapie

shockwave therapieShockwavetherapie is een behandeltechniek waarbij het letsel door middel van een nauwkeurig gerichte behandelkop wordt behandeld met korte krachtige pulsen die u als schokjes ervaart. Het zijn mechanische prikkels, trillingen op de huid die dwars door de structuur heen gaan. U kunt het vergelijken met het vergruizen van nierstenen. De behandeling verbetert de stofwisseling en de bloedcirculatie in het gebied waar het pijn doet. Het lichaam wordt als het ware aangespoord om zichzelf te genezen. Daarnaast is er nog een effect op het zenuwgestel waardoor de pijn sterk verminderd word.

Vormen van shockwave-therapie

penetratiedipte ShockwaveElke behandeling begint met Echografie. Hiermee brengen de experts van het shockwave Centrum in beeld welke delen behandeld moeten worden met Shockwave. Daarna wordt meestal een keuze gemaakt voor radiale of gefocusseerde therapie. Met radiale therapie wordt oppervlakkig in het lichaam behandeld en met gefocusseerde therapie kan juist heel specifiek op een klein deel gericht worden tussen de 0 en 6 cm diep. Er is ook nog een derde variant: Planare Shockwave. Deze wordt toegepast bij wonden. Welke variant ingezet wordt is afhankelijk van uw klacht. Met beide vormen van Shockwave onderscheidt het Shockwave Centrum zich van veel andere aanbieders. 
Daarnaast hebben wij de beschikking over een zogenaamd soft focus apparaat. Dit apparaat heeft als groot voordeel dat het even effectief is als vergelijkbare apparaten maar de behandeling in vergelijking veel minder pijn doet.

Welke klachten komen in aanmerking?

Shockwave-therapie wordt beschouwd als één van de meest innoverende ontwikkelingen in de recente pijnbehandeling van het bewegingsapparaat. Er zijn dan ook veel klachten die voor behandeling in aanmerking komen. Bijvoorbeeld:

  • schouderpijn met beperkte beweeglijkheid (slijmbeursontsteking, calcificaties en peesontsteking)
  • chronische elleboogpijn (tennis-, golferselleboog)
  • pijn aan de knieschijf (jumpers knee)
  • chronische pijn aan de achillespees (achillodynie)
  • hielpijn (hielspoor)
  • artrose en slijtage (niet bij wervelkolom en knieën)
  • andere vormen van peesontstekingen
  • aanhoudende klachten na (partieel) peesscheuring in verleden (langer dan 6 weken geleden)
  • aanhoudende klachten na spiescheuring in verleden (langer dan 6 weken geleden)

Kan Shockwave u helpen?

Veel mensen die we behandelen bij het Shockwave Centrum hebben last van chronische pijn. Deze pijn wordt vaak veroorzaakt door ontstekingen of verkalking van een spier, pees of slijmbeurs. Ook mensen met pijn en stijfheid als gevolg van slijtage en artrose van gewrichten hebben vaak baat bij onze behandeling. Dankzij shockwave-therapie kan een injectie of zelfs een operatie overbodig blijken. Wilt u weten waten wat mensen over ons zeggen? Lees hun ervaringen hier.

Doet Shockwave-therapie pijn?

Wij horen vaak verhalen van mensen die shockwave niet durven te proberen vanwege de heftige pijn die hiermee gepaard zou gaan. Bij het Shockwave centrum is hier geen sprake van, de behandeling is niet pijnvrij maar wel zo mild als mogelijk. Wij horen dan ook vaak achteraf: “Was dit nu waar ik me zo druk over gemaakt heb?

Wanneer Shockwave-therapie voor u een oplossing kan zijn, kan uw fysiotherapeut u doorverwijzen naar het Shockwave Centrum.

Meer informatie