Liesklachten

Oorzaak

Er kunnen heel veel verschillende oorzaken zijn voor liesklachten. Hier noemen we enkele voorbeelden zoals een pees irritatie, artrose van het heup gewricht, verminderde spierkracht of "core-stability", spierverkortingen in de liesregio, afwijkingen van het heupgewricht, maar ook andere klachten aan het bewegingsapparaat die invloed kunnen hebben op de liesregio. Bij liesklachten is het verstandig om contact te zoeken met een fysiotherapeut om te bespreken wat de oorzaak kan zijn en vooral ook hoe je kunt werken aan het herstel van je blessure.

Verschijnselen

Bij liesklachten kun je last hebben van pijn of stijfheid in de liesregio. De klachten kunnen ook te voelen zijn aan de binnenkant van het bovenbeen of in de onderbuik. Sommige mensen hebben last van ochtendstijfheid. Anderen ervaren juist een toename van klachten na bewegen of sporten. Sporters voelen bij liesklachten vaak pijn bij sprinten, draaibewegingen en trappen tegen de bal. De klachten verdwijnen in eerste instantie vaak nog na een warming-up, maar na afloop van de training keren ze vaak weer terug.

Behandeling

Liesproblemen kunnen complex zijn en een gedegen onderzoek is nodig. Het fysiotherapeutisch onderzoek kan aangevuld worden door het maken van een echo van de liesregio. Afhankelijk van je klachten kun je in behandeling komen bij een algemeen fysiotherapeut, een manueel therapeut of een bekkenfysiotherapeut. De behandeling kan bestaan uit het mobiliseren van gewrichten, oefentherapie of bekkenfysiotherapie. Ook kan een shockwave of EMTT behandeling bij liesklachten helpen. Deze behandelmethoden zijn gericht op pijnvermindering en het in gang zetten van het herstel.